Patnáct metrů života

aneb kratičký postřeh o tom, co jsme prožili v posledních hodinách v neskutečných podmínkách probouzejících se Alp.


V sobotu večer jsme neplánovaně o dva dny dříve vyrazili s Davidem alias Trail Hunterem na místo, které mám tak moc rád. Do těsného okolí královny Vysokých Taur, Hochalmspitze. Když jsme si v pondělí odpoledne vařili čaj a s výhledem na široké údolí zalité sluncem, namísto čaje jsem vytáhl pro mě jinak nechutnou věc - kafe v pytlíku 3v1, které jsem pil naposledy na Sibiři před deseti lety, protože jiné kafe  v Rusku nikde moc neuměli. Já, kterej piju doma 20 ml espresso z čerstvě namleté kávy pražené v Itálii, jsem si za čal pochutnávat na tomhle šíleném drijáku. „Hele, a Tobě to fakt chutná?“ pošťouchl mě David s laškovným, ale spíše nevěříčným výrazem. „Je to skvělý! Je to mnohem lepší káva, než to vynikající espresso, který piješ na nějaký relativně nudný schůzi, abys neusnul…“ A pak jsme mlčeli a já vyrazil na vrchol Winterleiten (2518 m), na kterém jsem stál ani už nevím kolikrát. Cesta je k němu poměrně jednoduchá, ale před nástupem do jištěné ferraty se musí přejít takový ošidný traverz ve velmi prudkém lavinovém svahu. Normálně bych o něm nepsal, ale pro mě to byl výjimečně silný moment. V květnu to bude deset let, kdy mi přesně na tomhle místě ujely nohy. Ač mačky nasazeny, spěchal jsem za focením Mléčné dráhy a nedával pozor. Moje nosní dírky i oči byly v mžiku plné ledových krystalků a sněhu. Neviděl jsem nic. Cepín zůstal v pohotovostní poloze, ale nikoliv na batohu, nýbrž v boudě. Vnímal jsem jen neustále rostoucí rychlost, kterou jsem nabíral každým metrem. Byl jsem odepsaný a byl to jeden z nejhorších momentů mého života. A teď jsem tu stál po deseti letech znovu, nervózní, ale s cepínem v ruce odhodlaný uzavřít jednu noční můru, která mě tu a tam provázela celou tu dobu. Rychle jsem nabral jistotu a začal si ten traverz užívat v posledních paprscích západu slunce toho dne. Těch patnáct metrů mi stálo za to urazit přes 500 kilometrů autem, 10 kilometrů na bajku a 1200 výškových metrů na lyžích, o kterých jsem jen věděl to, že jsou vybaveny tuleními pasy, které otec Petra Prachtela nazval brzdícím plyšem. V tu chvíli jsem byl na živu úplně nejvíc a pochopil, že tohle je pro mě největším vítězstvím celé naší cesty.

Můj plán předchozích dní byl jednoduchý: 

  1. vyjet na e-fatbajcích s naloženými lyžemi a technikou k winteraumu

  2. vyšlápnout na skialpech pod vrchol a ten vylézt na mačkách

  3. nasbírat sněžné řasy a natočit část mého nového přírodovědného dokumentu Petrova divočina

Davidův plán byl ještě o něco jednodušší:

  1. vyjet na e-fatbajcích, kam až to půjde

  2. užít si tři dny hezkého počasí

  3. všechno to natočit

A zatímco mě nevyšel ani jeden z mých původních plánů, Davidovi vyšly všechny tři :) Oba jsme ale maximálně spokojení a uplynulé dny jsou pro mě maximálním důkazem toho, že lpět na plánech nemá skoro nikdy smysl.

Protože:

  1. podařilo se mě poprvé v životě stát na ski—alpech a nezabít se

  2. podařilo se mě vylézt na jiný vrchol, kde jsem našel něco víc, než vrcholovou knihu

  3. podařilo se natočit mnohem vzácnější přírodní jev, na který jsem úplně zapomněl - o něm bude jistě můj nový pořád v bedně již brzy :-)

O všem ostatním bude Davidovo video, které uvidíte mnohem dříve, než to moje :-) Díky kámo, tohle byly dobré dny!