Shinji stoupá do nebe 🖤

Některý zprávy, když rozsvítí displej telefonu, by člověk nejraději nikdy nečetl. Nejradši by ten telefon vzal a hodil dolů ze skály, aby se ten displej už nikdy nerozzářil a aby ta zpráva přestala existovat. Kéž by to tak mohlo fungovat! Ale nemůže! SMSka od Kláry je realita a i když ji smažu, nic se nezmění. Shinji Tamura, náš kamarád z expedice na K2, je po smrti. Osudným se mu stal pokus o dosud neslezenou horu v Pákistánu, když na něj a na jeho parťáka Sembu spadl kámen.

Na snímku Shinji trasuje cestu ze základního tábora do ABC přes ledovec na úpatí K2 v roce 2016. Tahle expedice byla pro všechny vyčerpávající, ale pro něj obzvlášť. Velmi distingovaný japonský vůdce žijící již mnoho let ve Švýcarsku si totiž vytáhl nejkratší sirku. Jakkoliv mu to bylo nepříjemné, neřekl ani slovo a obětoval se pro naší skupinu. Bude to on, kdo se pokusí propašovat dvě lahve toho nechutně modrého ginu Bombay Saphire do země s prohibicí. Samozřejmě ho na letišti vyhmátli, ale jeho vysvětlení, že se jedná o parfém na expedici, kde si jako guide nemůže dovolit smrdět, bylo natolik zábavné, že jsme si jen díky němu mohli tu a tam dopřát o trochu lepší Sprite před spaním.

Už ani nevím, jak ten Bombay Saphire chutná. Ale pokud jej v Pardubicích někde mají, večer si na jeden asi zajdu. Na Shinjiho památku a jako poděkování za krásné dny, které jsme spolu všichni prožili. Díky kámo.

Více podrobností o tom, jak se ta nešťastná událost odehrála, najdete tady: https://explorersweb.com/renowned-japanese-climber-dies-attempting-unnamed-peak-pakistan/